Wist u...? Dat Baby's tegelijkertijd kunnen slikken en ademen?

Wist u...? Dat Baby's tegelijkertijd kunnen slikken en ademen?

 

Leesduur: ca. 2 min. | airco well® Blog

Echt heel praktisch: baby's kunnen ademen terwijl ze aan de borst van de moeder zuigen. Om dit te doen, verbinden ze de neus met de luchtpijp en de mond met de slokdarm. Op de leeftijd van drie maanden verliezen ze dit vermogen.


Om dit te doen, verbinden ze de neus met de luchtpijp en de mond met de slokdarm. Op de leeftijd van drie maanden verliezen ze dit vermogen.

Hebt u uzelf wel eens afgevraagd waarom u niet tegelijkertijd kunt slikken en ademen? Vier kanalen komen samen in onze keelholte samen: neus en mond als ingangen, voedsel en luchtpijp als uitgangen. De juiste toewijzing van invoer en uitvoer is van vitaal belang. Als dit niet goed werkt, komt er voedsel in de luchtpijp en verslikken we ons. In het ergste geval kan dit fataal zijn.

Wanneer u een stuk voedsel inslikt, vindt er automatisch en reflexmatig een complexe reeks bewegingen plaats. Een golfbeweging van de tong transporteert de hap naar achteren.

Het zachte gehemelte sluit het kanaal naar de neus af. De stembanden gaan dicht in het strottenhoofd en het strotklepje dekt de luchtpijp af. Alleen dan opent de sluitspier van slokdarm de vooraf bepaalde route voor het eten.

Dit is zo ingewikkeld omdat wij als mensen kunnen praten. Dit werkt namelijk alleen omdat ons strottenhoofd dieper ligt dan dat van andere primaten. De enige uitzondering: bij baby's ligt de opening van het strottenhoofd hoger dan de ingang naar de maag. Ze kunnen daarom tegelijkertijd de neus met de luchtpijp en de mond met de slokdarm verbinden. De baby ademt terwijl hij aan de borst van de moeder zuigt. Op de leeftijd van drie maanden zakt het strottenhoofd. Dan kan de baby niet langer tegelijkertijd slikken en ademen, maar kan wel leren spreken en snurken.