Als gevolg van pandemieën en acute griepgolven zijn de onderwerpen hygiëne en reinheid belangrijker dan ooit. De meeste mensen zijn zich hiervan nu heel erg bewust.

Hoe werkt effectief reinigen in het dagelijks leven?

 

Leesduur: ca. 3 min. | airco well® Blog

Als gevolg van pandemieën en acute griepgolven zijn de onderwerpen hygiëne en reinheid belangrijker dan ooit. De meeste mensen zijn zich hiervan nu heel erg bewust.

Een groot deel van de bevolking weet desondanks niet hoe ze de eigen woon- en werkomgeving effectief vrij kunnen maken van vuil, bacteriën en onzichtbare ziekteverwekkers.

Waar u bij het schoonmaken vooral op moet letten en welke mogelijke contactpunten u met „verontreinigde“ voorwerpen in het leven van alledag kunt hebben, leest u hier.

Praktische reinigingstips voor alledag

  • Was in ieder geval regelmatig de handen met warm water en zeep.
  • De gebruikte poetsmiddelen moeten effectief zijn en bij de oppervlakken passen. Gebruik voor keuken en badkamer altijd aparte poetslappen. Zo voorkomt u dat de eventuele kiemen zich nog verder kunnen verspreiden.
  • Was beddengoed, ondergoed, handdoeken en poetsdoeken indien mogelijk op ten minste 60 graden om bacteriën te doden. Een spoelgang met heet water is bovendien bevorderlijk voor meer hygiëne in uw wasmachine.
  • Borstels en kammen dienen regelmatig met haarshampoo te worden gereinigd.
  • Heel belangrijk: de techniek, dat wil zeggen de wijze van mechanisch reiniging, speelt een veel belangrijkere rol dan het poetsmiddel of de hoeveelheid ervan. Hierbij geldt de vuistregel „Minder poetsmiddel is meer; de juiste techniek is doorslaggevend!

Typische contactpunten tijdens een heel normale dag

1. Begin van de dag

Smartphone

Uw smartphone gebruikt u elke dag en u neemt deze waarschijnlijk talloze keren per dag in de hand. Uw mobiele telefoon is een verzamelplek voor bacteriën en ziektekiemen, die door middel van vegen en typen over het hele apparaat worden verspreid. Regelmatig schoonmaken is dan ook belangrijk.

Tip: deskundigen adviseren antibacteriële sprays zonder alcohol of andere agressieve ingrediënten voor de reiniging. Deze zijn via internet of in drogisterijen verkrijgbaar. Spuit de sprays echter nooit rechtstreeks op het display, omdat er dan vloeistof in het binnenwerk van de telefoon zou kunnen komen. Ook kan de mobiele telefoon met microvezeldoekjes worden gereinigd. Vergeet bij het schoonmaken uw smartphone-hoesje niet.

Koffiemachine

Binnenin uw koffiemachine vormen zich vaak bacteriën. Een regelmatige reinigingscyclus en een inwerktijd van ongeveer 20 minuten met schoonmaakazijn en twee koppen water in het waterreservoir van de machine zijn hierbij bijzonder belangrijk voor de hygiënische reinheid. Deze reinigingsmethode kan ook worden toegepast bij waterkokers.

2. Op de werkplek

Op weg naar kantoor of naar het werk

Menigeen voelt zich in tijden van griepgolven en pandemieën veiliger in zijn of haar auto dan in het openbaar vervoer en maakt hiervan alleen in noodgevallen gebruik. Essentieel is echter ook hier om het interieur van de auto goed schoon te houden, omdat bacteriën via de lucht en de mensen zelf de auto kunnen binnendringen. In lijn hiermee is de reiniging van het auto-interieur des te belangrijker zodra het voertuig niet meer door één persoon alleen wordt gebruikt.

Auto („alleen een glimmende buitenkant bedriegt“)

Bij het schoonmaken van de auto is het belangrijk om niet alleen te denken aan alle onderdelen die tijdens het rijden of erna kunnen worden aangeraakt. Van essentieel belang is ook ervoor te zorgen dat de lucht die het auto-interieur via het airconditioningsysteem binnenkomt, zuiver is.

Om het airconditioningsysteem te ontdoen van alle onzichtbare kiemen, bacteriën en schimmels is het enige wat helpt de pollenfilter-box en de verdamper van het airconditioningsysteem te reinigen. Het airco well® reinigingssysteem voor airconditioners is door het ECARF (European Centre for Allergy Research Foundation) als alergievriendelijk op kwaliteit getest en onderscheiden. De VDI (Vereniging van Duitse Ingenieurs) beveelt een regelmatige reiniging met deze methode aan. Meer lezen…

Waar u uw airconditioningsysteem in een gecertificeerde werkplaats met de producten van airco well® kunt laten reinigen, leest u hier!

Vergeet niet bij het tanken ook af en toe de tankdop schoon te maken en bij het tanken van benzine indien enigszins mogelijk handschoenen te dragen, omdat er anders opnieuw ziektekiemen en bacteriën in de auto terecht kunnen komen.

Werkplek

Het is niet alleen veel gemakkelijker en productiever werken als de werkplek schoon is, maar dit zorgt ook voor een gezonde en hygiënische werkomgeving. Dus waarom niet een keer zelf uw eigen bureau van stof en vuil ontdoen? Hoe vaker het gereinigd wordt, hoe kleiner het risico op de vorming van onzichtbare bacteriën is.

Kantine

Laat uw plaats in de kantine zo schoon en netjes mogelijk achter, om een ophoping van bacteriën te voorkomen.

3. In de vrije tijd – 's middags en 's avonds

Sport

Sportkleding moet regelmatig na gebruik worden gewassen, omdat er zich in vochtige kleding veel sneller bacteriën vormen.

Let er verder in de sportschool op dat de apparatuur voor en na de training goed wordt gereinigd.

Thuis: „Bacteriën - de ongenode huisgenoten“

Bacteriën voelen zich in de woonkamer, badkamer, slaapkamer en keuken bijzonder op hun gemak.

Servies waarop rauw vlees is bewaard of gesneden, mag niet blijven staan, maar moet direct na gebruik met heet water worden afgespoeld.

Enkele zaken die eveneens regelmatig moeten worden schoongemaakt:

afstandsbedieningen, telefoonhoorns, lichtschakelaars, raamkozijnen, beddengoed, kleding, afzuigkap, gootsteen, koelkast en douchegordijnen. Daarop kunnen zich gemakkelijk vuil, bacteriën en ziektekiemen vormen die in het ergste geval ook allergieën kunnen veroorzaken.

Naast het reinigen van de persoonlijke omgeving is de lichamelijke hygiëne essentieel voor een effectieve bescherming tegen vuil, bacteriën en onzichtbare ziekteverwekkers.

Man

Alles opgeruimd! Zelfs de airconditioning?

U hebt al alles in uw huishouden en kantoor schoongemaakt en nu gaat u uw voertuig schoonmaken? Vergeet uw airconditioningsysteem niet en zoek een gecertificeerde vakwerkplaats.