7 Mythes over gezonde Lucht in de Auto

7 Mythes over gezonde Lucht in de Auto

 

Leesduur: ca. 5 min. | airco well® Blog

Voor 98% van de mensen in Duitsland is gezondheid het belangrijkste in hun leven¹. Gezond eten en voldoende beweging zijn slechts twee van de voornemens waarbij we aan onze gezondheid denken. Gezond leven begint al bij de kleine dagelijkse dingen - bijvoorbeeld de lucht die we elke dag inademen.


Na verloop van tijd vormen zich echter door vervuilde omgevingslucht, klimaatveranderingen en andere externe invloeden schimmels en bacteriën in het airconditioningsysteem. Deze hebben een dienovereenkomstige invloed op de kwaliteit van de aangevoerde lucht in de auto.

Hoe kunt u voor een gezonde lucht in de auto zorgen en wat is belangrijk?

Helaas beschikt de motorvoertuigenmarkt over gebrekkige kennis, wat op geen enkele manier bijdraagt aan gezonde lucht in de auto. Op het spoor van de mythes hebben we er 7 wat nader bekeken.


Mythe 1: "Airconditioningsystemen zijn onderhoudsvrij en beschermen me tegen vervuilde omgevingslucht"

In de meeste voertuighandleidingen vertellen autofabrikanten dat airconditioning onderhoudsvrij kan worden gebruikt. Helaas is dit niet het geval. De omgevingslucht zet vuildeeltjes en bacteriën af op bepaalde componenten van het airconditioningsysteem.

Regelmatige preventieve reiniging van het airconditioningsysteem (in de buurt van de verdamper en pollenfilter) is de enige effectieve methode volgens VDI-richtlijn 6032 om te voorkomen dat schadelijke lucht het voertuig binnendringt².


Mythe 2: "Er is alleen iets mis als het onaangenaam ruikt"

Stinkt de airconditioning? Het is nu echt de hoogste tijd om contact op te nemen met een garage die u vertrouwt. In de meeste gevallen is het helaas al te laat!

Zelfs bij een neutrale geur kan het airconditioningsysteem al vuil zijn en kan de lucht in de auto vol zitten met bacteriën. Dit blijkt uit een intern uitgevoerde studie met 50 voertuigen. Hier werden monsters van het condenswater* genomen en werd geconstateerd dat meer dan de helft (>25) van deze voertuigen de bacteriewaarden die normaal voor drinkwater toelaatbaar zijn, al had overschreden. Slechts 2 van de 30 testpersonen beoordeelden de geur van de lucht in deze voertuigen echter als onaangenaam, de rest vond deze neutraal tot aangenaam. Dit laat duidelijk zien dat een onaangename geur geen betrouwbare indicator is voor een vuile airco.

(* Gecondenseerd water in het aircosysteem kan via de verdamper in de vorm van gas in het voertuig binnendringen.)


Mythe 3: "Geurboompjes verbeteren de lucht in de auto"

Geurboompjes worden als luchtverfrisser in auto's gebruikt. Helaas maskeren deze alleen de geuren en dragen op geen enkele manier bij aan "gezonde lucht". Integendeel, ze kunnen zelfs allergische reacties en hoofdpijn veroorzaken³. Zelfs geurneutralisatoren (luchtreinigers) zijn geen langetermijnoplossing voor schone lucht in voertuigen. Ze isoleren wel de geurmoleculen of halen ze uit de lucht, maar ze pakken de oorzaak van de slechte geur niet aan.


Mythe 4: "Een spuitbus reinigt het airconditioningsysteem in voertuigen op effectieve wijze"

Zo'n spuitbus (aerosol) die onderin de auto wordt aangebracht, ook geen effectieve methode om de lucht in de auto te reinigen. De werking kan worden vergeleken met die van de geurboompjes. Nogmaals, de onaangename geurtjes in de lucht (potentiële ziektekiemen en bacteriën) worden alleen gemaskeerd. Ook de oorzaak van slechte lucht - een vuile airco - wordt hier niet bestreden. Louter chemische middelen zijn niet voldoende voor een effectieve reiniging - de mechanica speelt ook een belangrijke rol. Met deze methode is gezonde lucht in de auto niet duurzaam gegarandeerd.


Mythe 5: "Het wondermiddel voor gezonde lucht in voertuigen zijn ozongeneratoren"

Ozongeneratoren worden nog steeds veel gebruikt als wondermiddel voor binnenruimtes. Ook in garages is de ozongenerator een populaire methode om de airconditioning van voertuigen te reinigen. Hoewel ozon (meestal) geuren elimineert, is dit gas uiterst gevaarlijk voor mensen, dieren en planten⁴. Het gas tast ook materialen aan en beschadigt deze onherstelbaar. Een ander nadeel is de lange behandelingstijd (1 tot 1 1/2 uur) en een extreem lange uitdamptijd (4 tot 7 uur) na het reinigen - als deze niet wordt aangehouden, bestaat er een extreem hoog gezondheidsrisico. Een effectieve reiniging met deze methode is over het algemeen niet gegarandeerd.


Mythe 6: "Iedereen kan het airconditioningsysteem reinigen"

Een effectieve reiniging van de airco kan niet door iedereen worden uitgevoerd. Ee is een bepaald niveau van expertise op het gebied van airconditioning vereist en kan (in de meeste gevallen) alleen met speciaal gereedschap plaatsvinden. Daarom is het zinvol om naar een vakgarage te gaan.


Mythe 7: "Voor schone lucht in de auto is het voldoende om het pollenfilter te vervangen"

Het pollenfilter haalt verontreinigende stoffen uit de omgevingslucht en reinigt zo de binnenstromende lucht. De prestaties van het pollenfilter nemen echter in de loop van de tijd af en het filter raakt verstopt. Vuile pollenfilters belasten op den duur het airconditioningsysteem en de bestuurder. Het is essentieel om het pollenfilter te vervangen.

Voor gezonde lucht in de auto is het echter niet voldoende om alleen een nieuw pollenfilter te gebruiken. Het wordt echter wel het meest verkocht aan klanten van de garage. Helaas wordt het airconditioningsysteem slechts in beperkte mate schoner - vaak vergeten: het schoonmaken van de verdamper. Ook hier wijst de VDI-richtlijn 6032 op wat belangrijk is: het preventief reinigen van de verdamper en pollenfilter is de enige effectieve methode om gevaarlijke toevoerlucht in het voertuig te vermijden⁵.


********************

[1] Zie https://de.statista.com/statistik/daten/studie/159614/umfrage/wichtig-fuer-die-lebensqualitaet-der-deutschen/ (Toegang: 08.03.2019, 16.42 uur)

[2] Zie https://m.vdi.de/technik/fachthemen/fahrzeug-und-verkehrstechnik/idelines/vdi-6032 (toegang: 08.03.2019, 16.21 uur)

[3] Zie https://de.wikipedia.org/wiki/Wunder-Baum#Ffunktionweise (Toegang: 25.02.2019, 15.30 Uhr)

[4] Zie https://www.krafthand.de/artikel/blick-ins-krafthand-magazin-was-bei-der-ozon-innenreinigung-zu-beachten-ist-16481/ (Toegang: 25.02.2019, 15.57 uur)

[5] Zie https://m.vdi.de/technik/fachthemen/fahrzeug-und-verkehrstechnik/richtlinien/vdi-6032/ (Toegang: 08.03.2019, 16.21 uur)