FAQs

Vragen & antwoorden over het reinigen
van het aircosysteem in de auto

Gezondheid & hygiëne

Wat is de oorzaak van een stinkende airco? Het vocht dat door het aircosysteem aan de lucht wordt onttrokken, verzamelt zich als condens in het systeem. De combinatie van vocht en warmte vormt dan een ideale voedingsbodem voor schimmels en schadelijke bacteriën. Dit kan dan uiteindelijke leiden tot uiterst onaangename geuren. De enige oplossing is een professionele aircosysteemreiniging door een gecertificeerde werkplaats.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat geur alleen geen indicatie is voor de mate van verontreiniging van het aircosysteem of de ernst van de verontreiniging. Zelfs airco's die niet stinken kunnen aanzienlijk vervuild zijn. Lang voordat onaangename geuren ontstaan, zetten zich schimmels, bacteriën en andere micro-organismen af die, wanneer zij via de lucht van het systeem worden ingeademd, tot gezondheidsproblemen voor de inzittenden kunnen leiden. Wanneer er een slechte geur uit het aircosysteem komt, rij je al een tijdje met verontreiniging rond. Laat dan snel een volledige reinigng van het aircosysteem uitvoeren.

De airco well® hygiënereiniging verwijdert schimmels, bacteriën en andere micro-organismen uit de verdamper, die de gezondheid van de inzittenden van het voertuig in gevaar kunnen brengen. De lucht die vervolgens door de roosters in het interieur van het voertuig stroomt, is aantoonbaar minder schadelijk voor de gezondheid. De airco well®-reiniging is volledig vrij van milieu- en gezondheidsgevaarlijke biociden en allergene geurstoffen, die luchtweginfecties en andere gezondheidsproblemen bij de inzittenden van het voertuig kunnen veroorzaken.

Idealiter zou het aircosysteem, en zeker de verdamper, elk jaar gereinigd moeten worden, en anders minstens om de 2 jaar. Dit is een aanbeveling van de VDI (Vereniging van Duitse Ingenieurs). De pollenfilterhuizing moet bij elke pollenfilterwissel gereinigd worden.

De nauwe ruimte tussen de koelribben op de aircoverdamper vormt in combinatie met vochtigheid en vuilafzettingen een ideale voedingsbodem voor bacteriën, schimmels en ziektekiemen. Afhankelijk van de weersomstandigheden, rijgedrag en het gebruik van het aircosysteem, kan er reeds op korte tijd een heel ongezond klimaat ontstaan.

 

Technologie

Een doeltreffende reiniging met de airco well® methode vereist een bepaald niveau aan technische kennis van het aircosysteem en wordt met speciaal gereedschap uitgevoerd. Om deze reden is het beter de reiniging te laten uitvoeren door een door ons gecertificeerde werkplaats.

Een aircosysteemreiniging is gedurende het hele jaar zinvol, want het hele jaar door ontwikkelen zich micro-organismen in het aircosysteem.

Ja. De airco well® systeemreiniging kan worden gebruikt op elk voertuigmodel.

Er zijn verschillende methoden op de markt die allemaal beloven het aircosysteem van het voertuig te reinigen of zelfs te desinfecteren. Bij sommige methoden, bijvoorbeeld ultrasoon vernevelen of "click cans", is dit echter fysiek niet mogelijk of kunnen de methoden materialen in het interieur van het voertuig onherstelbaar beschadigen, zoals bij de zogenaamde ozon interieurreiniging. Het enige proces dat voldoet aan alle in de VDI-richtlijn 6032 (VDI: Vereniging van Duitse Ingenieurs) vastgelegde eisen voor een succesvolle aircoreiniging zonder gevaar voor gezondheid en materialen is de airco well®reiniging.

Een complete reiniging van het aircosysteem houdt in dat zowel de verdamper als het pollenfilterhuis gereinigd moeten worden. Daarom wordt de reiniging van de verdamper altijd aanbevolen wanneer het pollenfilter wordt vervangen.

Het duurt 45 minuten om de verdamper van de airconditioning en de omgeving van het pollenfilter te reinigen. Deze tijd werd volgens wetenschappelijke methoden vastgesteld door het Institute of Automotive Economics (IFA) onder leiding van Prof. Dr. Reindl in een uitgebreide studie.

De airco well® reiniging wordt uitgevoerd zonder demontage van de verdamper. In sommige gevallen moeten panelen, deksels, het handschoenenkastje of het pollenfilter worden verwijderd om de verdamper met de speciale sonde van airco well® effectief te kunnen reinigen.

Afhankelijk van het huidige uurtarief, zou een erkende werkplaats tussen de 150€ en 250€ in rekening kunnen brengen voor het reinigen van de omgeving van de verdamper en de pollenfilter, inclusief het vervangen van de pollenfilter.

 

Werkplaats

Via onze locator kan je de dichtstbijzijnde werkplaatsen in jouw regio vinden die gebruik maken van onze erkende aircoreinigingsmethode.

Nee, de aircoservice is meestal een puur functioneel onderhoud. De airco well® systeemreiniging moet specifiek gevraagd worden.

Natuurlijk is jouw voertuig essentieel. Bovendien kan de werkplaats jouw onderhoudsboek nodig hebben - bijvoorbeeld wanneer de reiniging van het systeem samen met een onderhoud wordt uitgevoerd.

 

Staat jouw vraag er niet bij?

Onze klantenservice helpt je graag verder.